Műtét előtt kezet mosó orvos

Kézhigiéniával a nozokomiális fertőzések ellen

A nozokomiális fertőzések ellen a megfelelő kézhigiénia a hatásos. Az alábbi cikkekben még többet olvashat a nozokomiális fertőzésekről és megelőzési lehetőségeikről.
 
Napjainkban a nozokomiális fertőzések megléte továbbra is jelentős problémát jelent a kórházakban és egészségügyi intézményekben. Évről évre több millió beteget érintenek az egészségügyi ellátással összefüggő (nozokomiális vagy más néven kórházi) fertőzések, amelyek számtalan komplikációt okozhatnak, és életveszélyesek is lehetnek. A fertőzések és következményeik súlyosak, mivel testi fájdalmat okoznak, lassítják a gyógyulást, és olykor akár végzetessé is válhatnak. A nozokomiális fertőzések hatalmas költségterhet is jelentenek – ezért igyekszik több szervezet, köztük az Egészségügyi Világszervezet is, fellépni ellenük.
 
A WHO meglátása szerint a megfelelő kézhigiénia az egyik legjobb fegyver a nozokomiális fertőzésekkel szemben. Egészségügyi szakemberként Ön kétségtelenül tisztában van a kézhigiénia szerepével. A kutatások alapján kiderült, hogy a legjobban az ápolónők tartják be a kézhigiéniát. Ám nem mindig egyszerű feladat a csapat többi tagját is megfelelő kézhigiéniára bírni. Előfordulhat, hogy Önnek segítségre lesz majd szüksége a megfelelő kézhigiénia gyakorlati megvalósításához. Ami pedig a látogatókat és a betegeket illeti, esetükben gyakran van szükség figyelemfelhívásra és tudatosításra. 
 
A megfelelő kórházi kézhigiénia biztosítása mellett nem hagyható figyelmen kívül a kockázatot jelentő zónák felismerése, illetve az sem, hogy Ön megismerje a fertőzések továbbterjedésének csökkentését célzó megelőző intézkedéseket.
 

Tények a nozokomiális fertőzésekről

A nozokomiális fertőzések olyan, kórházban vagy más egészségügyi intézményben, betegápolás közben fellépő fertőzések, amelyek a beteg felvételekor még nem voltak jelen, vagy nem lappangtak. Nozokomiális fertőzések intézménytípustól függetlenül, a betegápolás helyén, sőt, a beteg hazabocsátása után is kialakulhatnak.

SustainabilitySteps_800x500.jpg  


A nozokomiális fertőzések megelőzésének módja

A nozokomiális fertőzések megelőzése fontosabb, mint valaha. A WHO szerint nemzetközi szintű egyetértés van azzal kapcsolatban, hogy sürgősen fel kell lépni az antibiotikum-rezisztens baktériumok jelentette, egyre fokozódóbb fenyegetés ellen. Az egészségügyben megoldást jelenthet a hatékony fertőzésmegelőzés és kontroll rendszere, amelynek sarokköve a megfelelő kézhigiénia. Ami a nozokomiális fertőzések megelőzését illeti, nemcsak könnyen megközelíthető kézfertőtlenítőkre és kézmosó állomásokra van szükség – a higiéniai lehetőségek, valamint a kézhigiénia végrehajtási módjának és helyének ismerete is ugyanennyire fontos.
 
Egy közelmúltbeli felmérésben 10-ből 8 megkérdezett egészségügyi szakember válaszolta azt, hogy javítani szeretne a kézhigiéniai előírások betartásán. Ebből is kiderül, mennyire tisztában vannak mind az ápolók, mind a kezelőorvosok saját, a betegségek és fertőzések terjedésének megelőzésében játszott szerepükkel, valamint azzal, hogy mindez mit jelent a betegek egészségére nézve. A kórházi környezetekben használt sokféle higiéniai termék gyártóiként mi is szeretnénk támogatni az egészségügyi szakembereket abban, hogy teljesíteni tudják a megfelelő kézhigiéniával kapcsolatos elvárásaikat.
 

Ajánlott termékek