5 lépés a kézhigiéniához

5 lépés a kézhigiéniához

A „5 Moments for Hand Hygiene” (5 lépés a kézhigiéniához) elve meghatározza azokat a fontos pillanatokat, amikor az egészségügyi személyzet tagjainak meg kell tisztítaniuk a kezüket.
Mielőtt megérintjük a beteget

1. Mielőtt megérintjük a beteget

Annak érdekében, hogy a betegre ne kerülhessenek kórházi fertőzést okozó mikroorganizmusok, a beteg megérintése, illetve a betegszobába történő belépés előtt kezet kell mosni. A betegszobába beletartozik maga a beteg és az ő közvetlen környezete, azaz az általa megérintett felületek (pl. az ágyrács vagy az infúziós tasak vezetéke), valamint a személyzet által gyakran megérintett felületek (pl. a monitor, illetve különféle nyomógombok).
 
Példák: Kézfogás, a beteg felsegítése vagy vizsgálata előtt.
Mielőtt tisztítást/fertőtlenítést végzünk

2. Mielőtt tisztítást/fertőtlenítést végzünk

Egy tiszta/steril folyamat elvégzése előtt kritikus fontosságú a kézhigiénia a kórházi fertőzések megelőzésében. A kéztisztítást közvetlenül a felület megérintése után és közvetlenül a betegre fertőzésveszélyt jelentő, vagy többszörös fertőzésveszélyt jelentő, kiemelten fontos területre történő belépés előtt kell elvégezni. 
 
Példák: Sebkezelés, katétercsere, ételkészítés vagy gyógyszerbeadás előtt.
Ha testfolyadék került az egyik testfelületről a másikra

3. Ha testfolyadék került az egyik testfelületről a másikra

Miután olyan feladatra került sor, amelynek során a kézfejre valamilyen testfolyadék kerülhetett, azonnal kezet kell mosni, mielőtt ismét hozzáérnénk valamilyen felülethez – akkor is, ha a betegszobában maradunk. Ezzel megelőzhetjük annak veszélyét, hogy fertőző anyagok kerüljenek a testünkre vagy fertőzzenek meg minket, illetve hogy mikroorganizmusok kerüljenek egy szennyezett testfelületről egy tiszta testfelületre ugyanannál a betegnél.
 
Példák: Vérvétel vagy vérvizsgálat, vizelet/széklet feltörlése, hulladék ártalmatlanítása után.
Miután hozzáértünk a beteg környezetében lévő tárgyakhoz

4. Miután megérintettük a beteget

Kéztisztítás szükséges, miután megérintettük a beteget, és mielőtt bármit megérintenénk a betegszobán kívül, hogy csökkentsük a kórokozók elterjedésének kockázatát a kórházi környezetben. Ezzel a betegről származó, a kezünkre került baktériumflórával való szennyeződés kockázatát is jelentősen mérsékelhetjük.
 
Példák: Kézfogás, a beteg felsegítése vagy vizsgálata után.
Miután hozzáértünk a beteg környezetében lévő tárgyakhoz

5. Miután hozzáértünk a beteg környezetében lévő tárgyakhoz

A kézhigiénia utolsó pontja az, amikor a kezünkkel hozzáérünk valamilyen felülethez a betegszobában, majd ugyanezzel a kézzel hozzáérünk valamihez a betegszobán kívül, ám eközben nem érünk a beteghez. Ilyenkor szintén szükség van kézhigiéniára, mivel a beteget körbevevő tárgyak megérintése a beteg megérintése nélkül is fertőzésveszélyt jelent.
 
Példák: Ágyneműcsere vagy az infúzió sebességének beállítása után.
Tork oktatóanyagok

További oktatóanyagok

Ha érdeklik e-képzéseink, valamint az egészséges bőrállapotról ésa kézhigiéniáról szóló további oktatóanyagaink, keressen meg minket a következő telefonszámon: +46 31 746 00 00