A szepszis megelőzése

A szepszis megelőzése

Az általunk közzétett tények és tippek célja, hogy Ön növelni tudja a kézhigiénia és a sebápolás fontosságával kapcsolatos tudatosságot a szepszis visszaszorítása érdekében.

Mentsen életeket: hívja fel a figyelmet a szepszis jelenségére

Az olykor tévesen vérmérgezésnek is nevezett szepszis a beteg szervezetének életveszélyes reakciója valamilyen korábban fennálló fertőzésre. Évente átlagosan hat millióan halnak meg szepszisben világszerte. Ez a fertőzések miatti halál első számú okozója, és gyakoribb, mint a szívroham. Sőt, a szepszis a kórházban bekövetkező halálesetek egyharmadához hozzájárul. A szepszis azonban megelőzhető – és ha felhívjuk rá a figyelmet, azzal máris megtettük az első, életmentő lépést.
 

Gondoljunk a higiéniára! Cselekedjünk a megelőzés érdekében! Vigyázzunk a betegekre!

Annak érdekében, hogy segítse az egészségügyi szakembereket a betegeknél fellépő fertőzések és szepszises esetek számának visszaszorításában, a Tork kidolgozott egy könnyen megjegyezhető, 3 lépésből álló felhívássort, amelynek neve: Gondolkodjunk! Cselekedjünk! Vigyázzunk!
 
Gondolkodjunk: A szokásos napi feladatok elvégzése előtt álljunk meg egy pillanatra, és gondoljuk át a megelőző higiéniai intézkedéseket, például a WHO „5 Moments for Hand Hygiene” (5 lépés a kézhigiéniához) című anyagának tartalmát, a műtét utáni sebápolást, illetve az adott létesítményben érvényes antimikrobiális útmutatásokat.
 
Cselekedjünk: Tegyük meg a szükséges lépéseket a higiéniai előírások betartása érdekében, hogy csökkentsük a fertőzések és a szepszis kockázatát – például ügyeljünk rá, hogy a betegek ápolása előtt és után fertőtlenítsük a kezünket, alaposan vizsgáljuk meg a betegek sebeit, hogy nem fertőződtek-e el, vagy ellenőrizzük, milyen oltásokat kaptak korábban a betegek.
 
Vigyázzunk: A megfelelő közbeavatkozás után a betegek ápolását biztonságos környezetben folytassuk.