Női kéz közelképe

Infekciókontroll a bentlakásos otthonokban

A bentlakásos otthonokban igen fontos a fertőzések továbbadásának korlátozása. Az alábbi cikkekben Ön még többet olvashat a kockázatos helyzetek felismeréséről és megelőzéséről.
 
Jól tudjuk, hogy az idősek, a krónikus betegek és bizonyos kockázati csoportok még inkább ki vannak téve a fertőzéseknek, amelyekből lassabban is gyógyulnak fel. Az idősebbek esetében meggyengülhet az immunrendszer, és ezzel megnövekszik a komplikációk és az ebből eredő megbetegedések kockázata. Amikor sokan élnek egy helyen, és hosszabb ideig használják a közös helyiségeket (ami különösen igaz a szociális otthonokra), igen magas a fertőzés átadásának kockázata. 
 
Mivel a bentlakásos otthonokban egyszerűbb a fertőzések átadása az egyes lakók között, nagyon fontos az olyan helyzetek felismerése, amelyekkel együtt jár a keresztfertőzés veszélye. A kockázatot rejtő helyzetek felismerésével életbe léptethetők a fertőzés kockázatát csökkentő megfelelő kézhigiéniai stratégiák. A bentlakásos otthonokban többféle célcsoportot is tájékoztatni kell arról, hogy milyen a megfelelő kézhigiénia. A bentlakásos otthonokban a bentlakók, az egészségügyi szakemberek és a látogatók is fontos szerepet töltenek be. 
 

4Moments_WHO_800x500.jpg  


A bentlakásos ápolóintézetekben alkalmazandó infekciókontroll – a WHO „A kézhigiénia 4 momentuma” című tájékoztatója 

A bentlakásos ápolóintézetekben élők körében a fertőzések gyakoriak, költségesek és magas halálozási aránnyal járnak. Így tehát a fertőzések továbbadása különösen sok terhet jelent az idősek ápolásában. Az immunrendszer rendellenes működése vagy más, a korral összefüggő korlátozott egészségügyi állapot miatt sok bentlakó különösen nagy kockázatnak van kitéve. 
 
A bentlakásos intézetekben pedig a fertőzések és kórokozók átadásának kockázata is igen magas. Mindez többféle okra vezethető vissza: az egyik a nyitott környezet, amelyben rendszeresen érintkeznek egymással az ápolók, a látogatók és a bentlakók. A gondozóotthonokban végrehajtott óvintézkedésekre tehát nagymértékben egyéni kezdeményezések, illetve a személyzet tagjainak gyakorlati ismeretei alapján kerül sor.
 
Annak érdekében tehát, hogy csökkenteni tudjuk a bentlakásos intézetre a fertőzések továbbterjedése miatt leselkedő egészségügyi és anyagi károkat, fontos, hogy lelassítsuk a folyamatot. A megfelelő kézhigiénia a legfontosabb lépés a fertőzések megelőzéséhez a bentlakásos intézetekben. A WHO elkészítette a kézhigiénia 4 momentumának az ápolóotthonokban alkalmazható változatát: Mossunk kezet, 1) mielőtt hozzáérnénk a bentlakókhoz; 2) mielőtt tiszta/steril folyamatot végzünk; 3) rögtön az után, ha a folyamat során testfolyadék kerülhetett az egyik testfelületről a másikra, 4) miután hozzáértünk a bentlakókhoz, vagy ha megszakadt a folyamat.
 
Azzal, hogy felhívja rá a látogatók és a személyzet tagjainak figyelmét, megközelíthető helyeken biztosít szappannal és vízzel vagy fertőtlenítővel történő kézmosási lehetőséget, javítja a kézhigiéniát, és egyúttal csökkenti a fertőzések továbbterjedésének kockázatát a bentlakásos ápolóintézetben. 
 
Tisztában vagyunk vele, hogy az idősek ápolása egyúttal a jóllétükről való gondoskodást és az igényeiknek megfelelő bőrápolásra való odafigyelést is jelenti Önnek. Bár a fertőtlenítő termékek tagadhatatlanul hatásosak, a lágy szappanok, kézkrémek és más, érzékeny bőrre való termékek jó kiegészítők, és azt is bizonyítják, hogy Ön gondol az idős bentlakókra. 
 
Készen áll arra, hogy megtegye a kézhigiénia javításához szükséges intézkedéseket az adott bentlakásos intézetben? Munkatársunk örömmel megkeresi Önt.
 
 

Ajánlott termékek