Mikroszkópba néző laboratóriumi dolgozók

Higiéniai kutatások és tanulmányok

Ezen az oldalon több, a higiénia és a takarítás világáról, illetve az ezekhez szorosan kapcsolódó témákról készített tanulmányunkat is elolvashatja.
 • Higiéniai és egészségügyi jelentés
  A mostani jelentés annak a kétévente megjelenő globális felméréssorozatnak a legújabb kiadása, amelyet az Essity 2008 óta tesz közzé azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a higiénia, a fertőtlenítés és az egészség kulcsszerepet játszik az egyes emberek és a közösségek jóllétében. Az összegyűjtött globális ismeretek a higiéniai témákat máig övező tabuk és akadályok leküzdésére is irányulnak. Kutatási eredmények, statisztikai bizonyítékok, sikeres esetek és ritkán megszólalási lehetőséghez jutó emberek beszámolói alapján biztosítunk új ismereteket. Azokat a megoldásokat és intézkedéseket is kiemeljük, amelyeket kritikus fontosságúaknak tartunk a higiéniai és egészségügyi normák javítása szempontjából a világ minden részén és az emberélet minden szakaszában. 

  Tanulmány elolvasása

 • A SARS-CoV-2 (COVID-19, új koronavírus)-járvánnyal kapcsolatos higiéniai aggályok, valamint a nyilvános mosdók használatának és az étterembe járás szempontjai – tanulmány
  A mosdóhasználók körében nagyrészt a papír kéztörlő az egyik legnépszerűbb megoldás – de honnan tudhatjuk, hogy ez a leghigiénikusabb választás? A Tork higiéniai szakértői segítségül hívták a tudományt, összehasonlították a kapott adatokat, és ez alapján összeállítottak egy tanulmányt. Ebből pedig világosan kiderül, hogy a papír kéztörlők hatékonyabban akadályozzák meg a vírusok és baktériumok továbbterjedését.

  Tanulmány elolvasása​

 • A nazokomiális fertőzéseknek tulajdonítható éves TB-költségek és eredmények modellezése Angliában
  Milyen költségekkel és következményekkel járnak a nazokomiális fertőzések az egészségügyi rendszer számára egy modern nyugati társadalomban (jelen esetben Angliában)? A tanulmány matematikai modellt alkalmaz e költségek becslésére, az eredményként kapott számok pedig igen tekintélyesek: 2,7 milliárd GBP kiadás, 28 500 haláleset és 830 000 fertőzés évente. A tanulmány becslése szerint emellett 5 kórházi ágyból csaknem 1-et mindig olyan beteg foglal el, aki az egészségügyi ellátórendszerben fertőződött meg.

  Tanulmány elolvasása

 • A kézhigiénia minőségének javításával a nazokomiális fertőzések csökkentésével járó költségek és következmények modellezése egy átlagos angliai kórházban
  Milyen lehetséges következményei lehetnek annak, ha a kézhigiéniai előírások betartását kézhigiéniai megfigyelőrendszerrel javítanák? A tanulmány egy matematikai modell segítségével végez becslést a kézhigiénia minőségjavításának lehetséges következményeiről, például egy kézhigiéniai megfigyelőrendszer bevezetésével. A tanulmány szerint a rendszer nagy valószínűséggel költséghatékony – akár pénzügyi nyereséget is termelhet –, valamint jelentősen csökkenti a nazokomiális fertőzések és halálesetek számát.

  Tanulmány elolvasása

 • A kézhigiénia elektronikus megfigyelése: pontosság, a Hawthorne-hatásra gyakorolt hatás és hatékonyság
  Mennyire pontos a Tork kézhigiéniai megfelelőség-ellenőrző rendszere (az úgynevezett „Tork EMS”)? Az Egyesült Királyság egyik ismert londoni központi kórházában készült tanulmány egy kórteremben alkalmazta a Tork EMS-t, és értékelte annak pontosságát és hatékonyságát. Arra jutott, hogy a rendszer „rendkívül pontos”, és „valószínűleg valódi számokat mér” a jelenleg arany középútnak tekintett kézi megfigyeléssel szemben.

  Tanulmány elolvasása


 • Egy egyetemi kórház áttörést jelentő technológiát készül használni a kézhigiénia javítása és a nazokomiális fertőzések kezelése érdekében
  Javítható-e a kézhigiéniai előírásoknak való megfelelés a Tork EMS használatával? Ez a beszámoló bizonyítja, hogy egy svéd regionális oktatókórház egyik osztályán több mint kétszeresére nőtt az előírásoknak való megfelelés a Tork EMS bevezetése után

  Beszámoló letöltése