Norwegian skiing team 1 Rectangle.jpg

Egy megcsúszás, és mindennek vége

Bemutatjuk a norvég síválogatott sikerei mögött álló személyzetet.

A legtöbbünk legfeljebb a tévében látott síversenyt, és a kanapén végigdőlve fel sem tűnik, milyen nehéz is a versenyzők hóval vívott harca. Gyorsaságuk azonban nagyrészt a sportág szürke eminenciásainak: a vakszolóknak köszönhető.
 
Beitostølen, Norvégia. Knut Nystad vezető sívakszolóval van találkozónk. A csapata éppen az átalakított kamionban sürög-forog – a 2015. februári világbajnokságra készülődnek. Mindent ellenőrizniük kell: a tapadást, a csúszást, és azt, hogy melyik a legjobb vegyszer-kombináció.
 
Magas szintű elvárások
 
A csapat korán kezdi az előkészületeket. A tesztelés pedig rendkívül átfogó folyamat.
 
„A csapat tagjainak nehéz körülmények között kell dolgozniuk, sokat kell utazniuk, mindennap hosszú munkaórák várnak rájuk, és kiválóan helyt kell állniuk” – mondja Knut.
 
Majd így folytatja: „A norvég síelőktől mindenki kiemelkedő szereplést és sok aranyérmet vár. Ha ez nem így alakul, mint például a téli olimpián Szocsiban, legelőször a síléceket vizsgálják meg.”
 
A kiváló eredményekhez külön szakmai csapatra van szükség
 
Néhány vakszoló kifejezetten a versenylécekért felelős. Ők rakják össze és tartják karban a síléceket, és a versenyek előtti tesztelés és vakszolás is az ő feladatuk. A tapadásért felelős vezető feladata a megfelelő termékek megtalálása – alapozó vakszok, új keverékek, eljárások, illetve fedőanyagok –, hogy a sílécek tapadása biztos legyen. A léceknek azonban siklaniuk is kell – erről a csúszásért felelős vezetőnek kell gondoskodnia. Ez nagy feladat, így a vezető egy asszisztens segítségével keresi a legjobb eljárásokat, csúszóanyagokat, porokat és keverékeket.
 
Az, hogy a csapat elsőrendű eredményeket tudjon elérni, nagyban függ a jó partnerektől és az alapanyagoktól. Ha egy síszezon során valaki több száz sílécet készít elő, majd tisztít meg, rengeteg hulladékot termel, ha nem a lehető legjobb megoldás áll rendelkezésére. A szöszszegény tisztítókendők, nedves törlők és a munkaállomáson felszerelt adagolókba töltött papírtörlők segítségével gyorsan halad a munka. És még nem is esett szó a különböző vegyszerek jelenlétéről és az egészséges munkakörnyezet fenntartásának fontosságáról, a legintenzívebb időszakokban is.
 
Ezek után térjünk vissza Knut Nystadhoz: az ő feladata a csapat körüli teendők megszervezése, hogy minden körülmény adott legyen a sikeres munkavégzéshez.
 
Bármi is legyen az eredmény, a csapat együtt győz – vagy együtt bukik.
 
A Norvég Síszövetség sívakszoló kamionjában számtalan Tork terméket, így Tork nedves törlőket is használnak. Mivel a kamionban nincs folyóvíz, a vakszolók az egyszerűség kedvéért Tork kéztisztításra szolgáló nedves törlőivel mossák vagy törlik meg a kezüket. 

A szöszszegény tisztítókendők, nedves törlők és a vakszoló munkaállomáson felszerelt adagolókba töltött papírtörlők segítségével gyorsan halad a munka.

Knut Nystad

A norvég sífutó-válogatott vezető sívakszoló munkatársa