Bocuse dOr.jpg

Bocuse d’Or: A győztes recept titkainak nyomában

A Bocuse d’Or a világ legrangosabb gasztronómiai versenye. A verseny alatt a résztvevőknek mindössze egyetlen esélyük van – a győztes fogás feltálalásáig egyszer sem hibázhatnak.

Ørjan Johannesennek van egy álma: a világ legjobb séfje szeretne lenni. Ahhoz, hogy elérje a célját, hónapokig tartó előkészületek várnak rá. Hogyan lehet felkészülni a világ egyik legnevesebb gasztronómiai versenyére?
 
Ørjan már kilencévesen főzni kezdett a bekkjarviki Gjestgiveri szállodában, ahol felnőtt. Jelenleg a hotel konyhája és Sandefjord között ingázva tölti napjait – utóbbi a felkészülési helyszín, és itt lakik az oktatója, Odd Ivar Solvold is. Odd Ivar 1997-ben bronzérmet szerzett a Bocuse d’Oron, és azóta több norvég séffel is sikertörténetet írt. A világ legjobb séfje címig tartó utat nem lehet egyedül megtenni: összehangolt csapatmunkát és gondos előkészületeket igényel.
 
Ørjan Johannesen a harmadik helyen végzett a 2014-es Bocuse d’Or Europe versenyen, és ezzel bejutott a 2015-ben Lyonban rendezett gasztronómiai világbajnokság döntőjébe. A mesterszakács nyugodtan, a szokásos fogadalmával várja a versenyt: szeretné, hogy kijöjjenek az eredeti hozzávalók ízei, és az emberek azt mondják: „Ejha! Milyen egyszerű fogás, mégis mennyire finom!” A legjobb éttermi élményhez két egyszerű összetevő szükséges: remek kiszolgálás és remek ételek. Az egyszerűnek tűnő dolgok azonban gyakran rendkívül összetettek.
 
A mesterszakácsok F1-versenye
 
A Bocuse d’Or a gasztronómiában olyan, mint a Formula-1 az autóversenyek között. A résztvevők szeme előtt egyetlen cél lebeg: most vagy soha! Mindenkinek sok-sok apró részletre kell ügyelnie, hogy felkészülhessen és versenybe szállhasson a Bocuse d’Oron kiosztott érmekért. Ørjan Johannesen a konkrét fogások gyakorlása mellett sok minden másra is odafigyel. Alapvető fontosságú a szabályok és a higiéniai előírások ismerete, valamint a megfelelő felszerelés megléte. Az ő szavait idézve: „A Lyonban rendezett verseny alatt nem lesz túl sok időm, ezért rendkívül fontos, hogy minden ragyogjon a tisztaságtól. Kulcsfontosságú a megfelelő higiénia megléte.” Mivel mindenkinek egyetlen esélye van, és a versenyen a világ legjobbjai vesznek részt, a legkisebb részlet is nagy súllyal esik latba.
 
Ørjan a Tork szöszszegény törlőkendőivel törli ragyogóra az ezüsttányért, amelyen felszolgálja majd az elkészített ételt. A Bocuse d’Oron mindennek makulátlannak kell lennie. Sehol sem lehetnek foltok, maszatok, ujjlenyomatok, és persze nem csöppenhet mellé a mártás, illetve nem szóródhat félre a fűszer sem. A tökéletesség elérésében segítenek a Tork szöszszegény törlőkendői: szöszmentesen teszik csillogóvá a felületet, alkalmasak az éttermi használatra, és gyorsan magukba szívják a zsiradékot.
 
 
Ez a cikk a Bocuse d’Or 2015-ös kiírása előtt született. Találják ki, mi lett a vége! Ørjan megnyerte.

Ezek a törlőkendők biztosan velem jönnek a Bocuse d’Orra.

Ørjan Johannesen

A 2015-ös Bocuse d’Or nyertese