Page 'Figyeljen a részletekre 2'

Components

Wiping and Cleaning 1.tif

A tisztítás: gondoskodás

Az üzemeltetők az „odafigyelés” szón a berendezések állagmegőrzését, nem pedig a saját egészségük megóvását értik. Tanulmány is igazolta már azonban, hogy a karbantartás gyakran okoz baleseteket(1). Karbantartás közben tehát nemcsak a berendezésekre, hanem a dolgozókra is oda kell figyelni.

Sok vállalat gondolja úgy, hogy az oktatással javul a munkavédelem. Ha a dolgozók megtanulják, hogyan végezzék biztonságosan a munkájukat, így is tesznek, nem igaz? A munkavédelem fontosságának elméleti oktatása önmagában azonban nem elég hatékony. A munkavédelmi kultúrát vizsgáló tudományos kutatások kimutatták, hogy bármilyen jól is reagál a munkaerő a munkavédelmi képzésre, a képzés ténye és a munkahelyi balesetek számának csökkenése között nincs összefüggés.

Hogy miért? Mert az emberek a könnyebb, és nem a biztonságosabb utat választják. Ha a dolgozók ismerik is a munkavédelmi eljárásokat, gyorsan megfeledkeznek róluk, hogy könnyebb és gyorsabb megoldásokkal éljenek, különösen stresszhelyzetben. Mi tehát a megfelelő munkavédelmi magatartás fejlesztésének legjobb módja a gyakorlatban?

Az eszközök és eljárások a legfontosabbak

Egyetlen tett ezer szónál is ékesebben beszél. Kutatás(2) igazolja, hogy a gyakorlati támogatás hatékonyabban csökkenti a balesetek számát, mint a gondolkodásmód megváltoztatására irányuló törekvések. A magatartás a fontos, nem az attitűd. Megfelelő eszközök és folyamatok híján a gyártási területen újabb és újabb balesetek történnek, akárhány munkavédelmi képzésre is kerül sor.

Az apróságoknak tűnő dolgok, például a jobb minőségű törlő- vagy tisztítótermékek jelentősen növelik az összteljesítményt, különösen, ami a dolgozók munkabiztonságát és munkamorálját illeti. A kutatás(2) szerint a vállalatoknak a munkavédelemmel kapcsolatban legalább 80%-ban érdemes lenne a karbantartásra vagy a vezetői magatartásra koncentrálniuk. A karbantartás szempontjából mindez az adott termelési létesítményre szabott tisztítási folyamatok és könnyen hozzáférhető adagolók biztosítását jelenti, így növelve az üzlethelyiségek tisztaságát.

„A legveszélyesebb, gazdasági és környezeti szempontból egyaránt a legsúlyosabb következményekkel járó balesetek gyakran az olcsó és egyszerű, és emiatt elnagyolt karbantartási és tisztítási feladatok miatt következnek be”
– Dr. Nima Khakzad, Delfti Műszaki Egyetem

A tiszta helyiség annak a jele, hogy az Ön számára fontos a munkabiztonság

A tiszta, rendben tartott helyiség azt is kifejezi, hogy a vállalat számára fontosak a munkakörülmények – ez pedig a munkamorál javulását eredményezi. Ez nemcsak egy-egy dolgozóra érvényes – ha elegen végzik jól a dolgukat, a többiek is követik őket. A legfontosabb tehát: megfelelő eszközökkel és egyszerű folyamatokkal tisztább és hatékonyabb munkahely jön létre.

„Sokan gondolják úgy, hogy nem fontos rendben tartaniuk a munkakörnyezetüket, pusztán azért, mert ők maguk is rendezetlen helyeken dolgoznak”
– Dr. Dominic Cooper, Alkalmazott Magatartás-tudományi Intézet, Hull2

Nélkülözhetetlen a vezetőség támogatása

A vezetőknek megfelelő magatartásra kell buzdítaniuk, és biztosítaniuk kell a megfelelő eszközöket. A vezetőségen állandó a nyomás, hogy minden követelménynek megfeleljen, de nélkülözhetetlen, hogyan folyamatosan támogassa a munkaerőt a gyakorlatban. Kutatás2 igazolja, hogy ennek eléréséhez elegendő beszerezni a megfelelő eszközöket. 

A Tork termékeivel megvalósíthatja munkavédelmi célkitűzéseit
Az európai nagyipari gyártással foglalkozó vállalatok többsége manapság gép- és bérrongyokkal végez tisztítást és karbantartást, mindössze a hagyományt követve. A Tork által kínált termékek és eszközök jobb teljesítményt nyújtanak a gép- és bérrongyoknál, valamint elősegítik a biztonságos karbantartási gyakorlat elterjedését a gyártási területen. Ha szeretne javítani a munkavédelmi magatartás minőségén, ideje szakítani a gép- és bérrongyok használatának szokásával. Elmondjuk, miért:

Kevésbé szoros időbeosztás = kevesebb hiba
Ha a dolgozóknak több idejük jut a feladat elvégzésére, könnyebben teljesítik a munkavédelmi eljárásokat.
A Tork termékei akár 35%-kal csökkentik a tisztítási és karbantartási időt. A Tork termékek egyenletesen magas minősége 31%-kal kevesebb munkaerő-ráfordítást jelent.

Kisebb zűrzavar = fokozottabb biztonság
A Tork minden feladathoz a megfelelő terméket kínálja. A megfelelő adagolókban elhelyezett Tork termékekkel könnyebben megteremthető a rendszer ott, ahol a legfontosabb a szervezettség. Ezzel csökken az időráfordítás és a balesetek kockázata is.

Kevesebb tisztítószer = egészségesebb és biztonságosabb munkavégzés
A Tork termékeit használva 41%-kal kevesebb tisztítószer fogy a hagyományos géprongyokhoz képest. A tisztítószerek rossz hatással lehetnek az őket használó üzemeltetők egészségére. A Tork termékeivel csökkennek a tisztítószerrel átitatott géprongyok tárolásával járó egészségügyi és munkavédelmi kockázatok.

Fokozott biztonság = javuló munkaminőség
Egyszerűen használható, sokoldalú eszközökkel okosabban, gyorsabban és biztonságosabban lehet dolgozni. Az elégedettebb, hatékonyabb munkaerő növeli a hasznos munkaidőt, aminek egyenes következménye a pénzbeli megtakarítás. A Tork exelCLEAN® tisztítókendők használata egyértelműen megválaszolja, hogy miért is gondoskodás a tisztítás.

Belevágna? Keresse fel Tork értékesítőjét, aki a dolgozók megfelelő gyakorlati támogatásának biztosításával segít Önnek munkavédelmi és biztonsági céljainak elérésében.––––––––––––––––––––––
Források:
(1) National Health Scotland, „What is maintenance? Healthy safe workplaces” (Mit jelent a karbantartás? Munkavédelmi szempontból biztonságos munkahelyek), 2012
(2) Dominic Cooper, „Improving Safety Culture – A Practical Guide” (A munkavédelmi kultúra fejlesztése: gyakorlati útmutató), 2001

Metadata Fields

seo_information
page_template_type Fullwidth
editorial_page_type Default
tools
email_notification No
LocalizableMeta