Page 'Figyeljen a részletekre 1'

Components

Jobb teljesítmény az alapoktól kezdve

Wipingandcleaning.tif

Jobb teljesítmény az alapoktól kezdve

A gyártási-termelési folyamatok fejlesztési törekvései során nem feltétlenül egyszerű feladat az üzemi kezdeményezések megvalósítása. A vezetőségi szinten kialakult megoldások gyakran nincsenek tekintettel olyan alapvető elemekre, mint a karbantartás vagy a tisztítás. A legtöbb vezető tisztában van azzal, hogy a változások bevezetésénél érdemes figyelembe venni a dolgozók nézőpontját, egy kutatás szerint azonban ez gyakran nem így valósul meg. Ez pedig azt eredményezi, hogy a hatékonyságnövelő eszközök, például a Lean, a vezetőség víziói maradnak, és nem válnak valósággá a termelésben.
 
A munkaerő bevonása az első lépés annak meghatározásához, hogy hol érdemes változásokat bevezetni. Bár másodlagos fontosságúnak tűnik, mind a karbantartás, mind a takarítás jelentős részt tesz ki az üzlethelyiségben végzendő munkák közül. Az ezen a területen végzett fejlesztés jelentősen növeli az általános hatékonyságot.
 
 
„Mindenkit be kell vonnunk a problémák felismerésének és a háttérben meghúzódó gondok átgondolásának folyamatába – e nélkül nem érhető el tartós változás és fejlődés”
- – Knut Sandbakken, a SINTEF rangidős gyártásfejlesztési tanácsadója (Norvégia)

A probléma: hogyan érhetünk el tartós változásokat?

Hosszú távú kezdeményezések helyett sok vállalat „tűzoltással” oldja meg problémáit és éri el rövid távú termelési céljait, valamint a munkaerő igényeihez nem illeszkedő általános gyakorlatokat alkalmaz. A gyors változások iránt elkötelezett vállalatok gyakran sürgetik az új termelési programok bevezetését, azonban nem ellenőrzik, hogy az alkalmazottak (köztük a vezetőség tagjai) felkészültek-e az újfajta munkavégzésre. 
 
Ha túl sok új termelési folyamatot vezetünk be egyszerre, amelyek nem épülnek be a vállalat munkarendjébe, az (McKinsey meghatározása szerint) „újítási undort” válthat ki. Ez a fajta ellenállás gyorsan kimeríti a hatékonysággal nyert előnyöket, és bizalmatlanságot ébreszt a dolgozók között.

A megoldás: kezdjük a dolgok gyökerénél

A megoldást az jelentheti a vezetőség számára, ha kikérdezik a személyzet tagjait a napi munkavégzés során tapasztalt legsúlyosabb problémákról. Ennek során érdemes megfigyelni őket munka közben az üzlethelyiségben, és megkérdezni, hogyan és miért végzik az adott módon az adott feladatokat. Ha bevonjuk őket a problémák és a megoldások meghatározásába, szívesebben támogatják majd az új folyamatokat. Miután megismertük a dolgozók szükségleteit, azt is meghatározhatjuk, min érdemes változtatni: például javítani a szervezettségen, vagy jobb minőségű tisztítótermékeket vásárolni. Végül könnyítsük meg a személyzet munkavégzését azzal, hogy a megfelelő termékek és eszközök a megfelelő helyre kerülnek. 
 
„Sok vállalat különböző módszerekre és eszközökre fordítja energiája nagy részét, azonban gyakran nem aknázza ki teljes körűen az egyes dolgozókban rejlő lehetőségeket” – Dag Lotsander, Lean-szakértő (Svédország)


A tisztítás öt aranyszabálya, az 5S

Az 5S modell dinamikus módszer, amellyel irányíthatók a hatékonyságnövelő kezdeményezések. A Tork azt javasolja, hogy az 5S modellt ne általánosan, hanem arra használjuk, hogy azonosítsuk azokat a területeket, ahol a leginkább szükség van a változásra a vállalatnál – és ennek érdekében vonjuk be a dolgozókat, tegyük fontossági sorrendbe a szükséges változásokat, valamint egyszerűsítsük le a törlés és tisztítás folyamatát. A Tork elkészítette a tisztítás 5S modelljét, amellyel elérhetjük mindezt, és termékeket is kínál az egyes lépések teljesítéséhez. Mindez így lehetséges:
 
5S.jpg
 
 
1. Kiválasztás (sort)
Ideje szelektálni. Válassza ki a célnak megfelelő terméket minden munkaállomásra. Mivel minden termelési területen számtalan tisztítási feladat lép fel, legelőször is ki kell választanunk, hogy az adott igényhez melyik megoldás felel meg leginkább. Hogy minél gazdagabb legyen a kínálat, a Tork sokféle törlő- és tisztítóterméket kínál. A kiváló minőségű Tork termékek számtalan feladatra alkalmasak, és önmagukban több különböző terméket is kiváltanak.
 
2. Rendszezés (set in order)
Ez a lépés hatékonyabb munkavégzést, tárolást és hozzáférést biztosít. Miután kiválasztotta az igényeinek megfelelő Tork termékeket, segítünk a megfelelő adagolók, fali és hordozható állványok tökéletes helyének kiválasztásában. Így egyszerűbb a megfelelő terméket a megfelelő helyre rakni. Tartsa a tisztítókendőt az adagolóban, hogy ezzel biztosítsa a higiéniát, és megakadályozza a rendetlenséget.
 
3. Tisztítás (shine)
Ennél a lépésnél mutatkoznak meg az eredmények. Egy tiszta berendezésekkel teli, ragyogó helyiségben könnyebb észrevenni a problémákat, és megelőzni a váratlan leállásokat. Tartsa a tisztítókendőket a munkaállomásokon, hogy ezzel biztosítsa a tiszta munkakörülményeket, valamint a szivárgások és hibák gyors kiküszöbölését. A tisztítás minőségének emelkedése mellett a Tork exelCLEAN® kendőkkel az összteljesítmény is javul. A dolgozók például 35%-kal rövidebb idő és 31%-kal kevesebb ráfordítás mellett végezhetnek a feladatokkal a gép- és bérrongyokhoz képest.
 
4. Szabványosítás (standardize)
A Tork exelCLEAN® minden alkalommal ugyanazt a megbízható eredményt biztosítja. A Tork termékek egyenletes minősége azt is jelenti, hogy a dolgozóknak ezután nem kell a megfelelő darabok után keresgélnie a géprongyok között. Segítse a legjobb munkamódzsereket a megfelelő tisztítókendő rendszerekkel.
 
5. Fenntartás (sustain) 
Ez a záró lépés a legfontosabb. Ekkorra Ön már rengeteg ötletet dobott be, és komoly erőfeszítéseket tett, most pedig szeretné, ha a javulás hosszú távon is megmaradna. A dolgozók folyamatos bevonása és a termékek megfelelő helyre helyezése mellett a Tork termékekkel fenntartható a változás, például javul a berendezések tisztasága, az 5S modell alkalmazásával pedig folyamatosan javul a karbantartás és a tisztítás minősége. Végezzen rendszeres ellenőrzést a megfelelő eljárások értékelésére és megőrzésére.

Az eredmény: Érdemi változások az alapoktól kezdve
A folyamatos fejlődés során minden másodperc számít, bárhonnan is vesszük el. Az exelCLEAN® Tork tisztítókendők használata mellett váratlan helyről érkezik plusz idő és pénz. 
 
A Tork által a tisztításhoz kidolgozott 5S modell elősegíti az érdemi változásokat már az alapoktól, mivel felhasználóbarát, sokoldalú törlő- és tisztítóterméket biztosít a dolgozóknak. A dolgozók nézőpontjának alkalmazásával elősegítheti az okosabb munkavégzést, így a dolgozók elégedettebbek és hatékonyabbak lesznek. Mindez növeli a hasznos munkaidőt, aminek egyenes következménye a pénzbeli megtakarítás. 
     
Keresse fel Tork értékesítőjét, és használja ki az általunk nyújtott segítséget a karbantartási és tisztítási megoldások optimalizálásához.
 
 
 
–––––––––––––––
Források:
1. McKinsey, „From Lean to lasting – making improvements stick” (A Leantől a tartós megoldásokig: hosszú távú fejlesztések), 2008

Metadata Fields

seo_information
page_template_type Fullwidth
editorial_page_type Default
tools
email_notification No
LocalizableMeta