Stressful_situation_patient_urgent_healthcare_Tork_original.jpg

A kézhigiénia világnapja - május 5.

A kézhigiénia fontosságára hívja fel a figyelmet a világnap

A helyes kézhigiénia különösen fontos az egészségügyi környezetben, mivel segítségével csökkenthető a fertőzések terjedése, illetve szepszis kialakulása.

Az idei kézhigiénia világnapja alkalmából, az Egészségügyi Világszervezet és a Private Organization for Patient Safety szervezet a szepszis egészségügyben történő megelőzését tűzte ki célként.
A kézhigiénia világnapján az Essity egészségügyi dolgozók bevonásával 3 lépést állapított meg a szepszis visszaszorításáért a betegellátásban.
 
Higiénia. Megelőzés. Betegellátás.
 
 Nurse_holding_patient_hands_Tork.jpg

A szepszis megelőzése

Ugyan néha helytelenül vérmérgezésként utalnak rá, a szepszis olyan életveszélyes, egész szervezetet érintő, összetett tünetegyüttes, amely súlyos formája a beteg halálához is vezethet. 
A szepszis egy gyulladásos válaszreakció, melynek hátterében fertőzés áll. Minden évben a szepszis átlagosan 6 millió áldozatot szed világszerte - így vezető fertőzéses halálok, gyakoribb mint a szívroham. A szepszis köthető a kórházi halálesetek harmadához.2,3,4
 
A megelőzés kulcsfontosságú a szepszis és az általa okozott halálesetek megállításában. Az alábbi 4 megelőzési pont irányadó a szepszis kapcsán:
 
Prevenció a betegellátásban
A szepszis a szervezet fertőzésre adott válasza, így kulcsfontosságú annak megelőzése, hogy a páciens fertőzést szerezzen. A preventív betegellátás keretében ez biztosított többek között a bőr egészségének fenntartása, a végtagok ellátása, antidekubitusz kompressziós matracok alkalmazása és a védőoltások beadása révén.
 
Fertőzések kezelése
Amennyiben a páciens szervezetében fertőzés keletkezik, állapota állandó ellenőrzést és felügyeletet igényel. Az előírt sebkezelési protokoll betartása melett a beteg állapota stabilan tartható.
 
Kézhigiénia
A kézhigiénia alapvető fontosságú a keresztfertőzések megelőzésében az egészségügyben. A WHO ajánlásának, a Kézhigiéne 5 momentumának betartásával szintén sokat tehetünk a fertőzések megállításáért.
 
Sebkezelés
A megfelelő sebkezelés döntő szerepet játszik a szepszis megelőzésében, hiszen a bőr felületének sérülése következtében megnő a baktériumok bejutásának, és így a fertőzések kockázata. A sebet folyamatosan ellenőrizni kell, hogy idejében felismerhető legyen a fertőzés és a sebkötözések alkalmával megfelelően ki kell tisztítani.
 
Moisturising_hands_healthcare_Tork.jpg

Figyelem.Cselekvés.Betegápolás.

A ‘Figyelem.Cselekvés. Betegápolás’ három fontos lépés a szepszis egészségügyi megelőzésében. A higiéniai előírások betartásával megelőzhető a sebek elfertőződése.
 
Figyelem: A megszokott rutin megkezdése előtt érdemes átgondolni és figyelemmel követni a higiéniai előírásokat, a WHO 5 Kézhigiénés momentumát és a műtét utáni sebkezelés irányelveit.
 
Cselekvés: Kövesse a higiéniai előírásokat hogy csökkentse a fertőzések és a szepszis kialakulásának kockázatát. Fertőtlenítse kezeit betegápolás előtt kövesse folyamatos figyelemmel a páciensek sebeit, ellenőrizze hogy megkapták-e a megfelelő oltásokat, és jelentkezik-e fertőzésre utaló jel.
 
Betegápolás: A megfelelő kezelést követően folytassa a betegápolást és biztosítsa a megfelelő körülményeket a beteg mielőbbi felüpéséhez.
Tekintse meg infografikánkat
Források

10-ből 1

páciens életében legalább egyszer szerez kórházi fertőzést*

5 és 13% között

Növekedett a szepszis kialakulásának aránya a fejlett országokban az elmúlt évtizedben**