Melyik az Ön színe?

Melyik az Ön színe?

A színek kihatnak az emberek viselkedésére és hangulatára. És bár egy étteremben a vendégekre több minden is hatással van, a szín kiemelkedik ezek közül. Azért, hogy ihletet nyerhessen és ötleteket meríthessen a különböző színekből, a Tork az emberi agyhullámokat vizsgálva felmérte, hogyan reagálnak a vendégek a különböző színekre.

experiement_445x210.jpg

A színalapú éttermi kísérlet

A kísérlet 16 résztvevőjének fejére egy agyhullámokat vizsgáló eszközt szereltek. A vendégek így próbáltak ki nyolc, más-más színben pompázó helyszínt. A helyszínek mind étteremként voltak berendezve, és minden részletük egyszínűre volt festve: a falak, a padló, a bútorok és az asztalkultúra-termékek is. 
 
A különböző színű helyszíneken járva minden vendéget megkínáltak egy itallal és egy aprócska makaronnal – a sütemény ízesítése minden esetben azonos volt, a színe azonban a környezet színéhez igazodott. Minden helyszínen figyelemmel kísérték a vendégek agytevékenységét és pulzusát, a reakcióikról pedig feljegyzést vezettek. A kísérlet során rögzített adatokat elemezték, és felhasználták őket az egyes színprofilok elkészítéséhez.

Az egyensúly színe: a zöld

Az agyhullámok vizsgálata során kapott eredmények szerint a zöld szín regeneráló-nyugtató hatású, és az immunrendszert is erősíti. A zöld színű helyiségben a résztvevők pulzusszáma alacsonyabb volt az átlagosnál. Ezt alátámasztja, hogy az alanyok a zöld színt megnyugtató, békés, marasztaló színként jellemezték. Véleményük szerint kiválóan alkalmas arra, hogy a közeli ismerősökkel, barátokkal elköltött ebéd vagy kávé helyszínén alkalmazzák, mivel gyógyító, regeneráló környezetet teremt – azonban híján van az izgalomnak vagy a romantikának.

Green_445x445.jpg

A vidámság színe: a narancssárga

A kísérletben résztvevők a narancssárgát általában modern, vidám színként értékelték, amelyhez jellemzően a gyerekekkel vagy barátokkal szerzett kellemes élmények társultak. Ugyanakkor nem tartották sem romantikusnak, sem megnyugtatónak, sem elegánsnak. Az agyhullámok és a pulzusszám alapján a narancssárga semlegesebb színnek tekinthető más élénk színekhez, például a sárgához képest. A narancssárga szín közepesen hatott a tanuláshoz és adatfeldolgozáshoz kapcsolható gamma-agysugarakra.

Orange_445x445.jpg

Az elegancia színe: a fekete

A fekete összetett szín. A résztvevők szerint egyúttal pazar, modern és elegáns, azonban kissé tartózkodó és unalmas is. A többség egyetértett abban, hogy ideális választás elegáns vacsorákhoz vagy esti koktélozáshoz, azaz nem gyermekeknek való eseményekhez. Az agyhullámok jelentős kreativitást és élénkséget mutattak, az összpontosítás azonban csökkent, azaz a fekete szín kevésbé javallott üzleti találkozók környezetébe.

Black_445x445.jpg

Az izgalom színe: a sárga

A sárga vibráló, izgalmas szín, amely élénkítő hatású környezetekbe való. Az agyhullámok jelentős élénkséget és a figyelem összpontosítását mutatták, szélsőséges esetben pedig magasabb stressz-szint is társult hozzájuk. A sárga szín jelenlétében az átlagos és a maximális pulzusszám is magas volt. A résztvevők szerint a sárga reggelizőhelyekre való, ahol feldobja a hangulatot, és energiát ad a nap kezdetén. Emellett a gyerekeknek rendezett programok helyszínével kapcsolatban is ezt a színt említették a legtöbben.

Yellow_445x445.jpg

A romantika színe: a vörös

A vörös kiválik a környezetéből, és erős érzelmeket vált ki a szemlélőből. A vörös szín hatása jól mérhető volt a delta- és théta-agyhullámokra, azaz erőteljes érzelmi kötődés és nagyfokú kreativitás társult hozzá. A pulzusszám-értékek is magasak voltak, jelezve a környezet élénkítő hatását. Ezek után nem meglepő, ha a vörös színről a legtöbb résztvevőnek a szerelem, a romantika és az esti koktélozás jutott az eszébe. A vörösnek azonban van egy izgalmas, vibráló, mókás oldala is.

Red_445x445.jpg

A nyugalom színe: a kék

A kék szín hatása a mélyen relaxált állapotra jellemző delta-agyhullámokra volt jelentős. A kék jelenlétében mért magas frekvenciájú théta-agyhullámok a kreativitáshoz és az erőteljes érzelmi kötődéshez társulnak. Ez egybevág azzal a jellemzéssel, hogy a kék szín marasztaló, nyugtató, pihentető hatású. A színt elsősorban gyerekbarát reggelizőhelyekre vagy kávézókba ajánlották, elegáns éttermekbe és üzleti tárgyalásokhoz azonban nem.

Blue_445x445.jpg

A visszafogottság színe: a barna

A barna szín hatása szinte egyik agyhullám esetében sem volt jelentős, azaz semleges színnek tekinthető. A delta-agyhullám megléte és az alacsony pulzusszám miatt kijelenthetjük, hogy a barna szín nyugtató hatású. Emellett pedig visszafogott, semleges és pihentető is. Bár nem nevezhető élénkítő hatásúnak, hagyományosabb környezetekben azonban tökéletesen helytáll, és más színekkel is jól párosítható.

Brown_445x445.jpg

A luxus színe: a fehér

A vibráló fehér szín hatása minden agyhullám esetében alacsony volt, azaz semleges színnek tekinthető: üres füzet, amelybe feljegyezhetjük az élményeinket. A legtöbb résztvevő szerint a fehér az ideális szín üzleti eseményekhez. Emellett pazarnak és modernnek jellemezték, azonban kevesen tartották felkavarónak, viccesnek vagy 
izgalmasnak. A fehér szín semleges környezetet teremt, amely nem tereli el a figyelmet az elvégzendő feladatról.
White_445x445.jpg

A csapat izgatottan várja a színalapú kísérlet kezdetét

Starting off_445x210.jpg


Macarons__445x210.jpg

Makaronok azonos ízben, ám nyolcféle színben – a kísérletben szereplő helyszínek mindegyikén felszolgáltak egyet-egyet

Színelmélet

„A legelső színelméletet 1810-ben maga Goethe vetette papírra. Nem arról van szó, hogy meg akarnánk cáfolni a fennálló elméleteket – inkább szeretnénk mi is hozzátenni a magunk meglátásait, elsősorban az éttermi környezetre vonatkozóan” – mondja Catherine d’Hubert, az SCA Tork európai asztalteríték-kínálatáért felelős vezetője.

Találja meg az Önhöz illő színt!

Az eredmények alapján az Ön éttermének is készült egy színútmutató


Nyomtatás Letöltés